14 december 2018

Inspiratie voor Tinybot Tessa

Tessa’s tipmomenten

Tessa is een klein sociaal robotje en ondersteunt bij de structuur van de dag. Ze geeft gesproken suggesties en herinneringen voor activiteiten en dagelijkse routines. Deze momenten heten tipmomenten en kun je op afstand via Tessa’s app instellen.

Wij adviseren voor degene die Tessa instelt om naast functionele en zorggerelateerde tipmomenten ook leuke en sociale berichtjes in te plannen die aansluiten bij de belevingswereld van je naaste. Zo wordt Tessa ervaren als een vertrouwde en prettige aanwezigheid in huis die herinnert aan bijvoorbeeld afspraken, eten en drinken en slapen.

Ons advies is om een verhouding van 50/50 aan te houden met een gemiddelde van 6-8 berichtjes per dag in de eerste week. Dit betekent 3-4 functionele berichtjes en 3-4 leuke en sociale berichtjes. Natuurlijk is dit per persoon anders, maar we merken dat dit in de praktijk een goede richtlijn is om mee te beginnen. Vervolgens kun je dit steeds verder opbouwen.

Ook is het belangrijk om de tipmomenten zoveel mogelijk samen met de persoon bij wie Tessa in huis woont in te plannen en te kijken of de manier van verwoorden en uitspreken aansluit bij wat hij of zij zelf prettig vindt.

 

Functionele én sociale berichtjes

Begin met 6-8 berichtjes per dag

Plan tipmomenten samen in

Tessa denkt graag met je mee!

Bij je bestelling van Tessa ontvang je gratis een setje van onze nieuwe inspiratiekaarten. Deze kun je gebruiken om inspiratie op te doen voor de tipmomenten die je in Tessa kunt zetten via haar app.

De inspiratiekaarten geven je inspiratie voor de berichtjes die Tessa uitspreekt. Op de kaarten staan allemaal verschillende behoeftes (Ik wil graag…) met op de achterkant voorbeelden en tips voor Tessa.

De kaarten zijn in 4 categorieën verdeeld: participatie, mentaal welzijn, leefomgeving en lichamelijk welzijn. Dit zijn de vier levensdomeinen van het zorgleefplan (ZLP). In het ZLP staan de individuele wensen en alle aspecten die belangrijk zijn voor kwaliteit van leven voorop. Kortom, wat vindt iemand belangrijk in zijn of haar leven?

Kies daarom samen met je naaste een aantal behoeftes die jullie aanspreken. Laat je inspireren en bedenk samen een aantal berichtjes voor Tessa. Bekijk de kaarten over 2 weken opnieuw. Zijn er nieuwe kansen en sluiten de berichten nog aan?

 

Gratis digitale sample van Tessa’s inspiratiekaarten

Wil je graag een een gratis digitale sample van de inspiratiekaarten ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en  wij sturen ze zo snel per e-mail naar je toe.

Tinybots gaat altijd zorgvuldig om met je persoonsgegevens. Lees hier meer over onze privacy statement.

Tessa muziek laten afspelen

Je kunt Tessa muziek laten afspelen. Muziek is een tipmoment dat een activerende werking heeft. Het kan worden gebruikt om een stil moment op de dag op te vullen met mooie muziek of om juist samen naar jullie favoriete muziek te luisteren. Muziek kan fijne herinneringen oproepen en kalmerend werken.

Je kunt muziek via Tessa vooraf inplannen, zodat je naaste niet zelf een apparaat hoeft te bedienen.

Een voorbeeld: stel dat je naaste om 10 uur in de ochtend een kopje koffie drinkt. Je kunt Tessa dan laten vragen of hij of zij zin heeft in mooie muziek bij de koffie. Zo ja, dan zal Tessa meteen de gekozen muziek afspelen. Je kunt via de app instellen hoe lang Tessa muziek afspeelt, maar Tessa stopt ook vanzelf als er een keer op haar volumeknop gedrukt wordt.

Klik hier voor een volledige uitleg hoe je Tessa muziek kunt laten afspelen.

Nieuwe functie voor Tessa: scripts

Uit ons gebruikersonderzoek blijkt dat veel mensen Tessa een leuk maatje in huis vinden. Wel zouden ze het fijn vinden als Tessa interactiever zou kunnen zijn.

Daarom hebben wij een nieuwe feature voor Tessa geïntroduceerd: scripts. Met scripts kan Tessa meerdere dingen achter elkaar zeggen en kun je gesprekjes, vervolgvragen en andere interacties maken.

Met scripts kun je nu zelf bepalen wat je Tessa laat antwoorden, afhankelijk van wat je naaste heeft geantwoord (janee of iets anders). Dit maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld een herinnering of taak in stappen te verdelen, zodat het overzichtelijker is.

Een voorbeeld: stel dat je naaste om twee uur ’s middags een afspraak heeft bij de kapper. Je kunt Tessa dan een kwartier van tevoren laten zeggen dat het zo tijd is voor de kapper. Vervolgens kun je verschillende stappen toevoegen, zoals “het is bijna tijd om te gaan, trek je je schoenen alvast aan?”, “heb je je portemonnee gepakt?” en “vergeet niet om je sleutels mee te nemen”. Op deze manier wordt een taak in korte stappen geknipt, wat het makkelijker maakt om te volgen.

Zo kan je als mantelzorger of zorgbieder gerichtere ondersteuning geven en Tessa relevante suggesties laten geven die afgestemd zijn op jouw naaste of cliënt. Meer informatie over scripts vind je hier.

Tessa’s Community

Tessa heeft haar eigen besloten groep op Facebook. Deze groep is bedoeld voor gebruikers van Tessa én voor mensen die benieuwd zijn naar de mogelijkheden van Tessa.

Heb je een Tessa in gebruik en heb je leuke tips? Zoek je inspiratie of heb je ervaringen en verhalen over Tessa die je graag wilt delen met anderen? Word dan lid van Tessa’s community.