In actie voor een dementievriendelijk Peel en Maas

Omroep P&M (Peel en Maas) houdt in het weekend van 21 tot en met 23 december voor de achtste keer op rij een goede doelenactie: Ut P&M Hoés in Panningen (Limburg). Het concept is vergelijkbaar met het welbekende Glazen Huis van 3FM.

Het thema van dit jaar is een dementievriendelijk Peel en Maas en er wordt onder andere geld ingezameld voor het Alzheimercafé Peel en Maas.

Met deze actie willen ze bewustwording creëren rondom dementie en initiatieven die op dit gebied kunnen helpen een podium geven. Ook komt er op het plein een wensboom te staan, waar inwoners hun ideeën voor een dementievriendelijke gemeenschap kunnen delen.

Ut P&M Hoés’ Café
Vanaf 17 december wordt er iedere dag aandacht besteed aan de actie. Vanuit het gemeenschapshuis in Panningen wordt het ‘Ut P&M Hoés’ Café gepresenteerd.

In de eerste uitzending was Lisette Dickhoff, Ketenregisseur Noord-Limburg Hulp bij Dementie te gast.

Praten met Tessa
Lisette is enorm enthousiast over Tessa. Ze wordt dan ook bijvoorbeeld al op een aantal locaties van De Zorggroep in Noord Limburg ingezet. “Ze [Tessa] is geweldig! Ik zit wel eens achter een bureau waar Tessa staat en het is heel vreemd dat je merkt dat je – ook als je geen dementie hebt – gaat praten met Tessa. Want dat ga je namelijk doen.”

Ook geeft Lisette een aantal voorbeelden hoe zorgrobot Tessa in de praktijk ingezet kan worden. “Tessa kan zorgen voor structuur in het leven van iemand met dementie. Tessa zou om 10 uur kunnen zeggen dat het tijd is voor koffie. Iemand met dementie reageert daarop en die denkt ‘oh ja, koffie’. Tessa kan dan ook nog zeggen: ‘vindt u het gezellig om een muziekje aan te zetten?’”

Kijk hier het hele interview terug (vanaf 07:30).

Bron foto: De Limburger.

Laat een reactie achter