OPROEP: Doe mee met de pilot van Amstelring Wijkzorg!

Amstelring Wijkzorg staat voor deskundige en betrouwbare zorg aan huis. Zelfsturende wijkteams met enthousiaste zorgprofessionals zetten zich dagelijks in voor hun cliënten in o.a. Amsterdam, Amstelveen, Hoofddorp, Aalsmeer en Badhoevedorp.

Ook omarmt Amstelring Wijkzorg graag nieuwe technologieën en innovaties die de zorg beter kunnen maken voor hun cliënten, hun mantelzorgers en familie en hun zorgprofessionals.

Amstelring Wijkzorg is in samenwerking met de gemeenten Amsterdam (stadsdeel Zuid) en Amstelveen een pilot gestart om Tessa aan te bieden bij hun cliënten in de wijk.

Samen gaat onderzocht worden of zorgrobot Tessa kan ondersteunen bij het vergroten van het gevoel van veiligheid, eigen regie, zelfredzaamheid en de kwaliteit van leven van cliënten.  

Er wordt hierbij niet alleen gekeken naar de cliënt: de pilot richt zich ook op andere betrokkenen zoals de mantelzorger van de cliënt en de zorgprofessional.

Hoe kan Tessa helpen?

Toos is 80 jaar en heeft dementie. Tessa woont nu ruim een jaar bij Toos in huis. Tessa houdt Toos gezelschap, maar is veel meer dan dat. Ze ondersteunt Toos bij haar dagelijkse structuur en activeert haar. Daarnaast ontlast ze tegelijkertijd Heidi – de dochter van Toos – als mantelzorger:

Bekijk de volledige uitzending van Dokters van Morgen op NPO 1.

De pilot in de praktijk

Een van de deelnemers aan de pilot is mantelzorger Jennefer. Tessa staat bij haar buurvrouw in huis. Jennefer werd iedere dag meerdere keren gebeld door haar buurvrouw met vragen. Deze vragen gingen vooral over welke dag van de week het is, welke datum, en hoe laat het is.

“Ja, ze belde mij wel tien keer per dag met de vraag ‘welke dag is het vandaag?’, want ze slaat haar agenda dan om naar de verkeerde week en dan weet ze niet meer welke dag en datum het is”. Met de ondersteuning van Tessa is het aantal telefoontjes inmiddels gereduceerd tot twee per dag.

Ook vertelt Jennefer dat haar buurvrouw steeds minder besef van tijd begon te krijgen: “Tijdsbesef had ze ook niet echt meer. Ze kon zo om 5 uur ‘s middags nog boodschappen gaan doen, maar zelf dacht ze dat het 1 uur ‘s middags was.” Dankzij Tessa gaat dit nu een stuk beter.

Het dagritme van haar buurvrouw is verbeterd, doordat Tessa gedurende de dag laat weten dat het tijd is voor het ontbijt, het middageten en het avondeten. Voor Jennefer is dit een grote steun: “Ik ben echt zo blij met Tessa!”.

Oproep deelname pilot Tessa

Ben jij mantelzorger of familie van een cliënt die zorg ontvangt van Amstelring Wijkzorg? Wil je graag meedoen met deze pilot, net zoals Jennefer? Je mag Tessa dan een jaar uitproberen! Er zijn nog Tessa’s beschikbaar. Aanmelden kan via erica@amstelringwijkzorg.nl

 

Laat een reactie achter