TU Delft Health College Hoofdzaken: leven met dementie

Vorige week was een deel van het Tinybots-team samen met Tessa aanwezig bij TU Delft Health College: Hoofdzaken; leven met dementie. De belangrijkste les: techniek, medisch inzicht en kwaliteit van leven kunnen we niet apart zien, maar moet multidisciplinair benaderd worden.

Over dementie weten we nog lang niet genoeg. En dit terwijl een derde van de bevolking die ouder is dan 80 jaar dementie heeft: dit zijn naar schatting 280.000 mensen. Omdat we met z’n allen ouder worden, zal het aantal mensen met dementie in de toekomst enorm gaan stijgen.

Wetenschappelijk onderzoek

Gelukkig wordt er, dankzij o.a. de inspanningen van Alzheimer Nederland steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo verzamelt dr. Henne Holstege (VUmc) informatie over de hersenen van 100-plussers die geen dementie hebben ontwikkeld. Het komt vaak voor dat mensen uit één familie geen dementie ontwikkelen. Hoe kan dit? Welke erfelijke beschermende eigenschappen spelen hier een rol? Met de meest moderne technieken vergelijkt ze gezonde hersenen met de hersenen van patiënten die wel dementie hebben ontwikkeld. 

Deze data moet vervolgens verder worden geanalyseerd door wetenschappers als Marcel Reinders (TU Delft) om aanwijzingen te vinden waarom sommige mensen wel dementie ontwikkelen en anderen niet. Dit is zelfs met een supercomputer een enorme uitdaging. Maar, het is de sleutel tot een eerste stap richting preventie.

Mantelzorger

Mensen met dementie blijven natuurlijk het liefst zo lang mogelijk thuis wonen en dit kan door de onvermoeibare en liefdevolle inzet van mantelzorgers. Hugo Borst deelde tijdens het college zijn ervaring als mantelzorger en las voor uit zijn nieuwste boek ‘Ach, moedertje’. Hij verloor dit jaar zijn moeder aan dementie.

Tessa was aanwezig op de informatiemarkt en heeft samen met Erik van het Tinybots-team met veel mensen kennis mogen maken. Tessa ondersteunt mensen met dementie zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Tegelijkertijd biedt ze ondersteuning aan mantelzorgers, doordat ze bepaalde taken kan overnemen, juist op de momenten dat iemand zelf niet aanwezig kan zijn. Door Tessa houden zij ook meer tijd over om zich te focussen op het doen van leuke dingen met hun naaste.

100-plusonderzoek

Het Alzheimer Centrum Amsterdam (Amsterdam UMC) is nog steeds op zoek naar 100-plussers voor hun onderzoek. Kijk voor meer informatie op: 100plusonderzoek.nl

 

 

Laat een reactie achter