Pilot met Tessa binnen Ministerie van VWS

Binnen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport loopt momenteel een pilot om te onderzoeken hoe zorgrobot Tessa werknemers die ook mantelzorger zijn kan ondersteunen. Zes medewerkers van VWS met zorgtaken experimenteren een jaar lang met Tessa.

In BinnenbeRijk vertelt Niket van den Berg, adviseur bij VWS, over hoe Tessa de medewerkers van VWS ondersteunt. Toen de pilot van start ging, stond ze erg kritisch tegenover het gebruik van robots in de zorg. Inmiddels is Van Den Berg juist degene die heel duidelijk de meerwaarde van Tessa voor mantelzorgers voor ogen heeft:

“Nee, ik had eigenlijk helemaal niets met dit onderwerp, ook niet toen deze pilot via onze secretaris-generaal ter sprake kwam”, zegt Van den Berg lachend. “Maar toen ik eenmaal kennis had gemaakt met de zorgrobot was ik vrij snel om. Tessa heeft een vriendelijk uiterlijk, komt niet echt over als een robot en ik geloof erin dat het oudere mensen enorm helpt. En het kan de mantelzorgers verlichten in een aantal zorgtaken.”

Tijdens de pilot wordt door middel van vragenlijsten die ingevuld worden door mantelzorgers, gemeten in hoeverre zij ondersteuning ervaren van Tessa. Deze metingen hebben als doel om uiteindelijk te beoordelen hoe Tessa meerwaarde kan bieden voor mantelzorgers.

Het grootste voordeel van Tessa is dat zij simpele, alledaagse taken en afspraken kan overnemen. Die simpele taken kosten een mantelzorger juist vaak de meeste tijd: “Het zijn taken waarvoor mantelzorgers soms wel acht keer per dag op hun werk gebeld worden. Dankzij Tessa houden zij tijd over om zich meer te focussen op het doen van leuke dingen met hun naaste.”

Ondersteuning mantelzorgers

Uit eerdere experimenten van o.a. de HAN is gebleken dat Tessa een ondersteuning is voor mantelzorgers doordat ze juist op die momenten dat een mantelzorger zelf niet aanwezig kan zijn, bepaalde taken kan overnemen.

Wang Long Li van Tinybots over deze ondersteuning voor mantelzorgers:

“Vaak zijn die mensen ook op de momenten dat ze even weg zijn constant met hun gedachten bij hun dierbaren. Ze vragen zich af of ze wel genoeg eten of drinken, of ze niet weglopen. Tessa kan die herinneringstaken van ze overnemen, en zo kan de mantelzorger even een half uurtje voor zichzelf hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld een mevrouw die weer kan Nordic Walken, terwijl haar dementerende man zonder zorgen thuisblijft!”

Bron: Editie BinnenbeRijk 4 en NPO Radio 1

1 gedachte over “Pilot met Tessa binnen Ministerie van VWS

Laat een reactie achter