Tinybot Tessa in Dokters van Morgen

In de aflevering over het geheugen van ‘Dokters van Morgen’ maken we kennis met Toos en Heidi. Toos is 80 jaar en heeft dementie. Hierdoor vergeet ze dingen die voor de meeste mensen vanzelfsprekend zijn, zoals of ze al gegeten heeft die dag. Of wie er langskomt en of ze al boodschappen heeft gedaan.

Sinds anderhalf jaar woont tinybot Tessa bij Toos in huis. Tessa houdt Toos gezelschap, maar is veel meer dan dat. Ze ondersteunt Toos bij haar dagelijkse structuur en activeert haar. Daarnaast ontlast ze tegelijkertijd Heidi – de dochter van Toos – als mantelzorger.

Heidi over het belang van Tessa: “Dat mijn moeder hier in huis kan blijven wonen, op een veilige manier. Het is belangrijk dat ze zich blijft herinneren dat het tijd is om te eten. Dit proberen we met Tessa in stand te houden.” Door de berichtjes die Tessa uitspreekt, wordt de zelfredzaamheid van Toos in stand gehouden.

“Dat mijn moeder hier in huis kan blijven wonen, op een veilige manier. Het is belangrijk dat ze zich blijft herinneren dat het tijd is om te eten. Dit proberen we met Tessa in stand te houden.”

Jurgen Claassen, klinisch geriater van het Radboudumc, is van mening dat een robotje zoals Tessa mensen met dementie kan helpen: “Ja, dat denk ik wel. De zorgrobot probeert een persoon met dementie te activeren en helpt te herinneren aan dingen. Uit onderzoek blijkt dat mensen veel beter reageren op zo’n robot dan je misschien zou denken, ook al lijkt het afstandelijk. Ze reageren bijna hetzelfde als op een echt persoon, maar een robot heeft veel meer geduld om dingen vol te houden.’’

Mensen met dementie hebben geheugensteuntjes en prikkels nodig om geactiveerd te worden, ook op het gebied van bijvoorbeeld sociale contacten. Heidi zegt hierover: ‘Mijn moeder heeft niet zelf meer het initiatief om bij iemand op visite te gaan. Tessa zetten we in om haar hierin te activeren.’ Op deze manier kan Toos haar sociale contacten onderhouden en draagt Tessa bij aan haar zelfregie.

‘Mijn moeder heeft niet zelf meer het initiatief om bij iemand op visite te gaan. Tessa zetten we in om haar hierin te activeren.’

Tessa is in een abonnementsvorm (1 jaar of 3 jaar) te bestellen via de website van Tinybots en is verkrijgbaar vanaf € 1,- per dag.

→ Bekijk de volledige uitzending op NPO1: https://bit.ly/2yjn1Gn
→ Kort achtergrondartikel van Zorg.nu: https://bit.ly/2yaLA86

Laat een reactie achter